Hvem oppfant demokratiet?

Det var definitivt ikke Georg W. Bush, hevdet Mark Malloch Brown, Kofi Annans stabssjef, på en demokratikonferanse i New York nylig. Korrekt, fordi amerikansk innflytelse på europeisk demokratiutvikling, Declaration of Independence, jo kom allerede i 1776, mer enn ti år før den franske revolusjon. Men frihet, likhet og broderskap forhindret ikke europeiske stater å kolonialisere India, Indonesia og Afrika med kriger, mord og økonomisk utbytting frem til 1970-tallet. Nord-Amerika ble kolonialisert fra Europa i begynnelsen av 1600-tallet. Tre hundre år senere hadde man utryddet om lag 600 000 av en urbefolkning på 800 000 indianere.

På den samme konferansen minnet Chiles visepresident José Miguel Insulza om at demokrati utvikler seg innenfra. I denne forbindelsen er det grunn til å minne om Europas blodige historie i perioden 1300- tallet til 1945. Men aller mest grunn er det til å gjenta at diktaturer avlivet om lag 170 millioner ubevæpnede egne innbyggere ved folkemord, politiske drap og massemord (democide). Totalitære og autoritære regimer sto for 170 millioner drepte, i følge Human Development Report 2002 og Rudolph J Rummel.

Sovjetunionen, Kommunist-Kina, Nazi-Tyskland og Nasjonalist-Kina hadde ansvaret for 130 000 000 av disse. Til sammenligning ble om lag 33 000 000 mennesker drept som følge av krig i samme periode.

Malloch Browns og Insulzas utsagn passer inn i en utvikling der ”stormaktene” i EU over lang tid har forsøkt å isolere USA moralsk og utenrikspolitisk med diktaturene på tribunene. Det er imidlertid tegn som tyder på at USAs militære og politiske engasjement har forsterket ørsmå demokratiprosesser i Midt-Østen regionen. Utviklingen bør sees i sammenheng med ufattelige lidelser diktaturer har stått for og forsterke kritikken mot FN manglende innsats når det gjelder folkemordet i Sudan (har vi glemt Rwanda?). Folkeretten, som har gitt despotiske regimer fritt spillerom iennfor egne gresner, må tas opp til revisjon.

Lederne i totalitære og autoritære regimer, herunder alle muslimske i verden per i dag, vil ikke demokrati og menneskerettigheter. Befolkningen i disse statene vil det. Demokratisk utvikling i verden kan bare forsterkes ved at demokratiene samarbeider i en retning. Diktaturene må gis mindre spillerom. Basisen ligger i Europa og USA på lag med et FN.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *