Ekte byråkrati

Det må være en menneskerett å være syk på en slik måte at du kan ha litt glede av det, syns våre dypsindige gledesspreder Halvdan Sivertsen. Det syns ikke ressurs-helse-byråkratene i dagens ØP. Vi må befri busjettene – vesenet som anviser fete pensjoner til helsedirektørene i helse nord, øst, syd og vest, plasserer pasienter på korridorer og lar noen dø i kø – for mest mulig lidelse. For å spare tretti kroner per gang må derfor MS-pasienten Sverre Engum skifte ut fysioterapeuten som har hjulpet han gjennom ti vanskelige år.

Nervesykdommen Multippel Sklerose plasserte sakte og sikkert Engum i rullestol. Sykdommen merkes også som muskelsmerter. For det trenger Engum behandling. Gjør tilværelsen lettere for ham. Fysioterapeuten er to gleder i uka for mannen. Nå tvinger byråkratene rullestolbrukeren til å velge fysioterapi på Langestrand. Sikkert et utmerket sted; der skal jo investeres i kulturhus og spahotell for en milliard eller så for skreddersydde lommebøker og andre kulturløse.

Men Engum vil fortsette hos Liv Skåland Onarheim på Nanset. Stabilitet er viktig både psykisk og fysisk, sier hun. Vi tror hun og pasienten vet hva de snakker om. Nei, ikke tale om! Da må du – og alle de andre i samme situasjon – enten betale selv eller reise med vår utmerkede Helsebuss. Det handler nemlig om å spare penger, slår byråkratene iherdig fast.

Menneskelighet er omstendigheter som former våre handlinger, såvel for meg som for deg, fremholdt Thor Heyerdahl, og det skal vi ta i betraktning ved bedømmelse av våre medmenneskers gjøren og laden. I verdens rikeste land kalles slike omstendigheter for penger, et annet ord for stadig dypere kynisme. Den forekommer oss å være særlig utbredt i helsevesenet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *