Exit Valla?

Mulig, for Ingunn Yssen versus Lo leder Liv Gerd Valla syns å være noe mer enn en personalsak. Forholdet er gitt enorm oppmerksomhet i mediene. Det gjelder særlig i NRK, en åpen kanal til Ap og regjeringen. Yssen er solid plantet i Ap. Hun og hennes våpendragere har gode forbindelser. Skittentøyvasken kan peke bakover på høsten 2006. Hånd i hånd med NHO kjørte Valla over statsminister Jens Stoltenberg og regjeringen i sykelønnsaken.

Maktkampen var åpenbar: Hvem skal bestemme hovedretningen i norsk samfunnsutvikling.

Er Valla autoritær? Som student på 70-tallet var hun aktiv i Kommunistisk Universitetslag (KUL), og samarbeidet med Kommunistisk Arbeiderforbund (KA). KUL ble etter hvert KAs studentorganisasjon. Politikk i kommunistisk regi var, og er fortsatt, autoritær inntil det totalitære. Derfor gikk og går ikke veien til makt i Norge via det idegrunnlaget, og heller ikke i et mini SV.

Ap ble hennes maktbase som for en rekke radikalere til venstre for sosialdemokratiet, før og etter 1989 (et problem?). Lederstil og metoder kan altså fortsatt bære preg av Vallas «barnelærdom». Det samme antyder Vallas sterke sympati for det totalitære diktaturet Cuba. Vi har heller ikke sett LO lederen og hennes hoff på barrikadene mot kinesisk okkupasjon av Tibet, og den økonomiske stormaktens nyimperialisme på det afrikanske kontinent.

Takhøyden i LO er særlig lav under Valla, i følge NRK Dagsnytt morgen. Vallas lederstil er kjent som dårlig i andre sammenhenger. For å legitimere sin uskyld og samtidig vise styrke, tok Valla med seg LO ledelsen på gårsdagens pressekonferanse. Var deltakelsen beordret? Fremmøtet kan nemlig komme til å vise seg som et gedigent feilgrep for flere dersom «personalsaken» fortsetter å utvikle seg negativt for LO sjefen.

Er Yssen mot Valla i større sammenheng en kamp om hvem som skal lede Norge de neste årene? Vi imøteser de neste rundene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *