Nakkeskudd

Avsløringer har fulgt i kjølvannet Ingunn Yssen mot Liv Gerd Valla. Statssekretærer, politiske rådgivere, en tidligere justisminister og medarbeidere i forskjellige arbeidsforhold tett innpå Valla har bekreftet Yssen. Vi hører og leser om en leder som truet og løy. Bygde ja-hoff omkring seg med brutale metoder. For ingen tror vel at hun valgte nei-mennesker?

Frykt knyttes til bildet som tegnes av Valla. Søkte hun makt for maktens del? Ikke nødvendigvis for å gjøre organisasjoner god gjennom sine medarbeidere. Menneskene omkring kom i andre rekke. For eksempel ryddet hun unna sin statssekretær Berit Reiss-Andersen: Husk jeg har mektige venner!

Hva annet var det enn et verbalt nakkeskudd?

Andre ofre og tilskuere i saken Valla tør nå stå frem. Ser man en fallen? Hadde Yssens ryggdekning i Ap eller LO eller hos begge, da hun spilte ut mot sin sjef? Det ser slik ut. Hun ville ellers ha brent sin politiske karriere. For godt eller i alle fall for lang tid fremover. Antok man at Valla ville komme tapende ut?

Gå av, sier eksperter. Fjern henne som formann i Aps valgkomite, forlanger tidligere våpendragere. Trekk deg, Valla, meddelte 93 prosent av de som ringte Holmgang i går kveld. Ja, også et flertall i LO ber Valla tre tilbake. Næringslivsledere med adskillig mer tillit enn Valla hadde for lengst pakket sammen for å berge videre karrierer. Valla står frem som en sterkt redusert lederskikkelse. LO har lidd nederlag ettersom saken har rullet opp. Ap som parti svekkes. Samrøret med LO problematiseres. Hvor går smertegrensen?

LO bidro sterkt til rød-grønn valgseier. Nå sprer frykten seg for at de rød-grønne kan tape kommende valg. Beinmargreflekser i graven til et annet norsk hus: Ingen Jagland-reprise, takk! Derfor, går Valla av på stumpene hun ennå har igjen – eller må noen enda mektigere løsne et avgjørende verbalt nakkeskudd?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *