Russisk flyplass på Svalbard

Norge forhandlet i lang tid med Gazprom om å delta i Sjtokmanutbyggingen. De etiske problemstillinger med å innlede samarbeid med et land som i økende grad bryter menneskerettighetene, ble grundig satt fokus på av Bellonas Frederic Hauge. StatoilHydro og utenriksminister Ghar Støres svar var at deltar ikke vi, så gjør andre det.

Ante man et anstrøk av stormannsgalskap hos utenriksministeren og Helge Lund, da de i Redaksjon En snakket om Norge som fremtidige hovedleverandør av energi til Europa og Verden?

Lettvindt omgang med moral har i årevis vært synlig ved norsk oljeøkonomisk tilstedeværelse i mange diktaturer. Men kan det komme andre nedturer i nær fremtid? Nylig var en russisk delegasjon innom Svalbard. Der har man ønsket seg flyplass i mange tiår. Strategisk viktig når Barentshavet skal bygges ut – og militært om situasjonen skulle tilspisses i nordområdene, der Russland har begynt å vise stormaktstendenser.

Norge ble holdt lenge på pinebenken. Først etter at russerne hadde fremmet ønske om flyplass på Svalbard kom StatoilHydro inn i varmen.

Om et par år faller alle brikker helt på plass. Dersom russerne får etablere flyplass på Svalbard, er det grunn til å anta at denne var en del av avtalen mellom StatoilHydro og Putin om deltakelse i Sjtokman.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *