Dinosaurisk ego

Global oppvarming! Hva fanden klager i på. Her klamrer vi oss til iskanten i snøføyka. Fastfrosset til Nordpolen. Holke og knekte lårhalser i strekk på sykehus med budsjetter som forsøpler statsrådens hverdag. Permafrost som en evig klamp om hjerterøttene. For en stakket stund kjenner en varmblodig kropp nesten seg selv igjen på forurensende flyturer til Syden.

Dårlig samvittighet eller ikke. Med svettedråper i den hvite panna har også vinteren begynte å lure på hvem han er. I vår barndoms hoppbakker vokser busker og kratt. Skiene vansmekter i kjelleren. Smektende lårkort på gatene i januar. Folk røyker på fortauskafeene over en kald pils. Plenene er midtsommergrønne.

Har du merket at det har blitt mildere vintrer, spør vi hverandre. Jo visst! Vi savner den mindre og mindre. Vi har fått nok av minusgrader og gleder oss over grønn jul. Født med ski på beina, du liksom. En grad, sier metrologene, en grad har middeltempen økt. Altfor sakte! Herregud, snart er det slutt på ved også. Og strøm har ingen råd til. Politikerne sølte vekk vannet på markedet. Inne går vi med uteklær. Menneskearten kan jo være utryddet mens den slår floker for livet.

Vi hadde gitt opp å høre palmesus på disse breddegrader igjen. Inntil FNs klimakteriske panel begynte å dra i halslinningen. Et varslet selvmord på klodens befolkning, skal vi tro naturvitenskapen. Og det må vi jo. Det er jo den som er ansvarlig for at Jorden har pustevanskeligheter og høy feber. Nei, greier ikke finansministeren å kjøpe opp utslippene fra alle kullkraftverkene i Kina, kan vi snart hoppe i fjorden rett fra balkongen! Og det tror vi ikke hun greier. For snart er det slutt på gass og olje i Nordsjøen. Oljefondet skyllet vekk av eldrebølgen. Norge, verdens mest ukjente stormakt, havner på fattigkassa og må fyre med kull fra Svalbard.

Vi får aldri nok. LO varsler historiske lønnstillegg. Det betyr økt kjøpekraft, lengre reiser, større forbruk, mer kast. For det meste produsert i Kina. Gros bærekraftige utvikling, en litt langsommere måte å brennes, kveles eller drukne på. Men så er det jo typisk norsk å være best. Derfor er Jens i India. Landet med en komma to milliarder innbyggere som snart går Kina en høy gang med å bruke kullkraft. Alle indere, som kjører moped og lever av hellige kuer, skal få kjøpe hver sin bil til femten tusen kroner. Eller som en minister sa til Jens: Vi skal ikke slippe ut mer en den vestlige verden har gjort. Da har inderne nitti prosent å fylle på med.

Vi får håpe at oppvarmingen er skapt av mennesket, sa kongen nylig, da kan vi jo gjøre noe med den. Men det er altså hvis Gud har skapt oss, noe som er høyst usikkert. I motsatt fall er vi bare et bitte lite stykke forurenset natur som uregjerlig skvalper omkring under en mikroskopisk hjerne og et dinosaurisk ego ute av kontroll i et univers ingen vet noen ende på.

Det meste tyder altså på at kongens anelser går i oppfyllelse – uansett.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *