Hamsuns Plass

Et nytt vendepunkt kom med olje og gass som strømmet opp av havet. Norge ble hersket over av dansker og svensker fra slutten av 1300-tallet frem til 1905. Fattig og underernært på makt og ære inntil Hitler okkuperte oss i 1940. Etterpå måtte odelsbonden og husmannen vike plassen for ettertidens stolte norske identitet: Gutta på skauen. Englandsfarerne. Motstandslederne. Sjøfolkene. Norske flygere i kamp. Kompani Linge. Vår regjering i London som vissnok åt og drakk mer enn godt var.

De fortjente alle sine medaljer.

Forfrosset og utarmet hadde vi klamret oss fast til iskanten i tusenvis av år. Til politikere og smarte investorer gjorde materielt overforbruk til livsstil i overopphetede handelshus med globale konsekvenser.

Men når sant skal sies var Norge litt berømt i verden før denne tiden. Selv om Ibsen ikke var noen forteller av format. Hadde ikke Nora hatt scener å vende tilbake hver gang hun forlot Helmer, ville salige Ibsen kanskje vært en fattig kaffedrikker på utsiden av Grand Cafe, mens Bjørnsons bonderomantikk har avgått til pensum innenfor utdanningsinstitusjoner.

Sigrid Undset var stor, men høyest raget Knut Hamsun. Stille og rolig, tunghørt og blind og fattig døde en av verdens ypperste fortellere utstøtt i sin seng. En gigant med blyant. Fallet etter landssviket ble deretter. Ingen våget å røre ved hans verker før dansken Henning Carlsen sprengte grenser med å filmatisere Sult. Fjernsynseere fikk oppleve oppkomlingen Benoni med sin Rosa. Telegrafisten blandet fiskelim på lerreter. Fantasten August bygde samfunn på sand og ingen ting. Vi venter på Konene ved vannposten, satire i verdensklasse.

Danske og svenske konger og embetsmenn, ekte og uekte, gjennom fem hundre år hylles på norske plasser og gater. De både undertrykte og frigjorde på en gang. Det har vi forsont oss med, mens Kåre Willoch har forsont seg med Hamsun fordi, som han sier i Aftenposten den 23.ds., Hamsuns støtte til nazismen var ikke betinget av egeninteresse, men av politisk naivitet. Nemesis for Willoch som støtter Hamas, terrororganisasjonen med det erklærte mål å utslette Israels seks millioner innbyggere?

Vi greide med Rolf Jacobsen å skille forfatteren fra landssvikeren, men fortsatt må den store fortelleren legitimere dyrkelsen av de heroiske krigsårene og oppgjøret etterpå. Nevner noen en gate med Hamsun sitt navn, blir den straks sperret av, gravd opp og gjort utilgjengelig samtidig som Hamsun fryder oss på TV og lerret. Hvor er stedet i Norge som først setter Hamsun på den Plass han fortjener?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *