Senterparti-sosialisme

Senterpartiet (Sp) merkes ikke minst langs lakseførende vassdrag i Norge. Ikke bare eier noen få bønder elvebreddene, vannet og laksen som vandrer. Sp har i flere tiår sørget for at sportsfiskere med slunken pengepung i økende grad støtes ut fra attraktive fiskeplasser. Kalles distriktspolitikk, men begunstiger kapitalsterke bedrifter og enkeltpersoner; mest mulig ulykke for sportsfiskere flest. Eller sosialisme i praksis, om man vil.

Sps «distriktspolitikk» på området diskuteres hett i landets gapahuker hvert år. Hvordan kan det ha seg problemstillingen aldri settes på det politiske sakskartet i vårt erværdige Storting? Vi snakker jo om en «yrkeshobby», der tusenvis sportsfiskere fyller opp elvebredder med tilgang på stadig dårligere fiskeplasser. Kan det være at kapital blir svartere jo mer lystbetont den er, men sees gjennom fingeren med i distriktspolitikkens hellige navn – og tilgang på Sp støtte til sentral makt? Og kan det være at toppolitikere og -byråkrater sammen med resten av fiffen her til lands uansett – inkludert Norges Jeger-og Fiskerforbund – har tilgang til de beste valdene i de beste elevene og derfor gir blaffen i den jevne stangfisker?

Forslag: Alle lakseførende vassdrag i Norge reguleres vekk fra grunneierne. Lønnsmottakende stangfiskere betaler f.eks. 3000 kroner for et fiskekort som gir tilgang til alle vald i alle elver. Elevene administreres av lokale jeger-og fiskeforeninger som rullerer tilgangen. Staten oppretter nødvendige klekkerier i alle elverfor å opprettholde laksestammene.

En god begynnelse: Ingen sportsfiskere stemmer Sp til høsten.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *