Farlig smitte

Går det an å kritisere jøder uten å være antijødisk? Jovisst, det går fint an, skrev Henrik Bachner i 1999 i boka Antisemitism i Sverige etter 1945. Økende kritikk av Israel i Europa og Norden har de senere årene gitt Bachner ny aktualitet: Har kritikken bidratt til voksende antisemittisme jøder over hele Europa føler truende?

Hvilke premisser må ligge til grunn for å utøve kritikk av Israel uten at forholdet smitter over i jødehat? Selvsagt fins det svarte flekker på kartet over Israel som skal påtales. Men da må kritikerne også mane til boikott av andre stater som begår overgrep mot egen eller andre lands befolkning. Skjer ikke dette, er det all grunn til å være på vakt, hevder Bachner.

Hvem har i et par, tre tiår ledet an i vedvarende og beinhard ensidig kritikk av Israel? Først og fremst norsk venstreside med SV i spissen. Partiet programfestet i 2005 boikott av Israel med LO, andre arbeidslivorganisasjoner og islamske bidrag i ryggen. I samme periode har den moralske indignasjon lukket øynene for vedvarende brudd på menneskerettigheter i flere araberstater, for eksempel Iran, Libya og Syria, og Russlands overgrep i Tsjetsjenia. Stater i Afrika dreper sine innbyggere en masse med folkemordet i Sudan som det mest groteske. Har noen av disse blitt truet med boikott fra SV og norsk venstreside?

SV hadde inntil 2009 programfestet et sikkerhetspolitisk samarbeide med russerne i nordområdene. Kommunist-Kina har okkupert Tibet siden femtitallet og utradert landets kultur. Til dags dato har ikke SV formulert ett ord om boikott av kinesiske, arabiske eller russiske varer og tjenester. Olje i Barentshavet og Midtøsten, Marx og nyslått rød kapitalisme har kommet i veien. I stedet for å boikotte varer fra Kina skal Norge som det første demokrati i Vest-Europa inngå en omfattende handelsavtale med Kina. Vi må tilpasse oss Kinas fremtidige politikk, statssekretær Espen Barth Eide til Dagsavisen i 2007.

Palestinske skolebarn er i årevis indoktrinert jødehat meddelte NRK Dagsrevyen 13. ds., noe alle som vil vite har visst om i årevis. Jødehatet øker i Europa særlig på muslimsk hold, kunne man fortelle. Jøder i Sverige flytter fordi man trakasseres. Norske jøder, et par tusen i tallet, tør ikke vise seg ute iført jødiske symboler Antisemittismen lever i verste velgående blant norsk muslimsk ungdom. En mini-krystallnatt foregikk i Oslo sentrum for ikke lenge siden. Drep jødene, skrek man.

NRK Nyheter intervjuet partiformann Kristin Halvorsen i etterkant av ”nyhetene” den 13..På spørsmål om SVs sterke kritikk av Israel kunne ha bidratt til å trakassere jøder i Norge, slo hun seg helt vrang, sitat: ”Nei, absolutt ikke. Det er to helt forskjellige ting. Hva slags mening man har om Israels politikk, og mobbing og trakassering av jøder. Jeg vil ikke ha noe av at man ser noen som helst sammenheng der (…)”.

Nei, selvsagt ønsker hun ikke det. Men det kan ikke herske noen som helst tvil om at den mangeårige helt ensidige kritikken av Israel ledet av SV har vært en av flere faktorer som har infisert gryende antisemittisme blant folk. Kunnskapsministeren skal, i følge NRK Dagsrevyen 17.ds., sette ned et utvalg for å granske antisemittisme i norske muslimske miljøer. Det er å slå inn åpne dører. Heller burde Halvorsen ta et oppgjør med seg selv og sitt parti i kampen mot antisemittismen i Norge.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *