Jeg skal ordne med…

Når jeg har fått innspill fra alle parter, skal jeg avgjøre hvordan sykehusvesenet skal organiseres. Omtrent slik ordla helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen seg i går kveld mot en storm av protester mot å legge ned sykehus i distriktene.

De senere årene har den politiske makta systematisk ytret seg: Jeg skal ordne med strømmen, og jeg skal ordne med Forsvaret, og jeg skal ordne med jernbanen, og jeg skal ordne med miljøet, og jeg skal ordne med fengselsvesenet, og jeg skal….. Helt på egen hånd skal hver enkelt minister bestemme alt fra de store ting til min og din hverdag med et knips.

Noen har tilsynelatende snakket med seg selv i enerom…

Litterær analyse advarer mot å stole på jeg-personen. Man vet nemlig ikke hva som egentlig rører seg inne i hodet på jeg’et. Tenke og tale er en ting, handling noe ganske annet. Hvilket gir pekepinn på hvorfor mye av det ministrene skal fikse likevel går sin skjeve gang år etter år:

Strømmen blir dyrere, Forsvaret på det nærmeste lagt ned, NSB står jevnt og trutt, Norge er en av miljøverstingene og i vårt nyeste fengsel nyter kjeltringer luksus folk på gamlehjemmene bare kan drømme om mens helsekøene vokser og vokser.

Etterpå fikk Strøm-Erichsen spørsmål fra NRK om det ikke var vanskelig å komme til ordet under buingen. Buing? Nei, jeg hørte da ingen buing, sa hun med et skjevt smil, bare et imponerende oppbud fra distriktene! Som en viss minister i Bagdad mens bombene falt i kvartalet bak han…

Mulig at helseministeren skal avgjøre sykehusvesenets framtid helt på egen hånd. Men det er altså vi andre som er pasientene. Hva med mindre maktbrynde og litt mer solidaritet?

Vi skal i felleskap ordne med…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *