Gullvåg og en kinesisk ambassade

Vi hadde ikke forventet at norske intellektuelle skulle marsjere sammen med Bliz under plakater som støtter Liu Xiaobo. Heller ikke hadde vi regnet med at filmfolk, diktere, visesangere og andre kulturrelativiterte personligheter ville forlate Teatercaféen og trosse noen kuldegrader foran Kommunist-Kinas ambassade i Oslo sammen med kinesiske dissidenter.

Og selvsagt har vi all mulig forståelse for at Rødt og SV ikke har manifestert seg på Løvebakken for anledningen. Man boikotter jo ikke regimet i Beijing. Heller ikke NATO og USA er innblandet. Et sted må jo grensen gå. Det gjorde den også for blant andre Iran, Cuba, Sudan og Saudi-Arabia.

Ja, selv innenfor LO er det bare førtifire prosent av medlemmene som støtter Liu Xiaobs fredsinitiativer siden massakrene på Den Himmelske Freds Plass. Ingen overraskelser her heller.

Derimot maleren Håkon Gullvåg. Vi hadde forventet Gullvåg hengt opp på gjerdet godt synlig foran kommunistregimets ambassade. Gjerne gjengitt på forsiden av Aftenposten. Et helt enkelt maleri av fredsprisvinneren i sort-hvitt. Sammenkrøpet på enecelle, der han skal sitte i elleve år blott fordi han ønsket en smule frihet for sitt folk.

Hvor har skammen og moralen tatt veien hen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *