Det politiske spillet

Gi oss makt, og vi skal lede dere inn i lykkeland. Det var budskapet i fjor som i alle tidligere år. Velgerne blir aldri lei av å høre at de skal få mer salt i maten til neste år; politikerne aldri beskjemmet over å omgå sannheten med et smil fra andre siden av gata i valgtider. Og godt har vi fått det, vi som har det for godt fra før av. Men før eller siden går det galt. Larvik kommune er satt under administrasjon. Våre politikere har sviktet. Fylkesmannen sitter med bukta og de løse endene minst et par år fremover. Det var partiene klar over da de lovet oss skole og eldreomsorg i gull og grønne skoger i bytte for lederskap:

Deretter iverksatte man ”Enhetsoptimalisering” for å redde troverdigheten. Alle partier skulle delta. Kommuneøkonomien bringes i likevekt. Uansett farge; nødvendig og riktig fordi alle partier hver på sin måte og samlet har bidratt til å kjøre lokale felleskapsverdier i grøfta. Frem fra steinene, som et økende politisert byråkrati stadig snur, berges saker og ting. Gi meg solen, mor! Redningsoperasjoner iverksettes med en handlekraft det lukter politisk spill av.

Vi venter ikke spent på om solen skal stå opp. Det vi venter på er hvem som tør helbrede pasienten. Hvem tør ta belastningene for kommende nedskjæringer i helse, omsorg og skole og bidragene til fattigdom. Allerede får vi innblikk i det politiske spillet under utvikling. Frp gambler høyt ved å unndra seg mest mulig deltakelse og ansvar i optimaliseringsprogrammet. Hovedmotstander Venstre har i årevis mislykkes med skole og omsorg. Klarer man ikke å komme i mål til neste valg blir Venstre enda mindre enn i dag mens Frp øker sin oppslutning. I motsatt fall havner Frp på sidelinjen med Svarteper i armkroken mens Venstre får ordføreren. I politikken er jo alt mulig.

Undervurder ikke politikerne, sa Hallstein Bast til ØP for en tid siden. Bast burde heller sagt at vi alt for lenge har overvurdert politisk innsikt og handlekraft. Erfart ved synkende valgdeltakelse Parodiert ved å avskaffe måltider og sosialt samvær for eldre mennesker; et mesterstykke av politisk avmakt. Alle partiene må ta et samlet ansvar for å bringe kommuneøkonomien på kjøl igjen. Det forventes handling. Tiden for ideologisk tåketale og politisk spill for galleriene er satt under administrasjon. Mellomkrigstiden griner mot oss.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *