Historieløs demonstrasjon

Sjuhundre gikk i Oslo den 9. desember i tog mot Nobels fredspris til EU. SV, Rødt, Kommunistpartiet, nyfrelste Senterpartister og nordiske yrkesdemonstranter. Under store, vaiende NKP flagg og kamprop mot EU trampet en steinhard politisk kjerne. Den som siden 1945 har motarbeidet norsk tilhørighet i den vestlige sfære. Partier hvis ideologi spilte moralsk og politisk fallitt på 1900-tallet, sto opp fra grava mot slutten av nitten-nittiårene og gjør seg nå stuerene med skole og eldreomsorg på programmet som kamuflasje for ensretting.

Man har fått vann på den røde mølla. Økonomien i EU stagnerer. Arbeidsledigheten vokser. Det fiskes i opprørt hav. Alt er EU sin skyld. Man vil tilbake til røttene med hest og slede og kjerringa som stelte heime mens mannen rodde fisket. Velfylte stabbur med skinker og heimlaga ost. Selvforsynte nasjonalstater uten forpliktende integrasjon og samarbeide. Avvæpnet militært. Pengene vil strømme inn og freden senke seg på gatene.

I den romantiske stemningen la vi spesielt merke til fraværet av de store menneskemassene som skulle danne baktroppen. Folket uteble. Folket som disse partiene som turnerer omkring sperregrensen ynder å legitimere seg med. Det var nok for kaldt og dårlig vær. Bedre å sitte hjemme og passe oljefyren. Sjekke de billigste flybillettene til varme steder i sør. Kanskje til London og New York for å handle julegaver. Kanskje tenkte noen på landets fattigdom fra før krigen. Marshallhjelpen som bidro til å få oss på beina etterpå. Europa som hovedmarked for norsk produksjon. Olja som bidrar til at vi kan velte oss i materiell nyelse. At demokratier ikke kriger med hverandre. At freden har senket seg stadig lenger østover. Et fremvoksende autoritært Russland.

Jo, vi vet det. Pengene strømmer inn. Flertallet av befolkningen er mot medlemskap i EU. Kanskje må vi bidra mer til et landskap preget av motsetninger og kriger fra 1330-tallet til midten av forrige århundre. Da møtte seks hundre blodige år sin overmakt. Europa ble en samling demokratiske stater. Vest-Europa kom med dannelsen av NATO og opprusting av Tyskland i front i veien fra sovjetisk dominans. EU ble spikeren i kista for at totalitære strømninger skulle få fotfeste.

Tiden påkaller kunnskap og refleksjon om europeisk historie.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *