Omsorg på glattis

Det er ikke bare i Larvik omsorg for samfunnets svake grupper står på venteliste. Skal vi stole på medier, utredninger og debatter på alle forvaltningsnivåer, men ikke minst som gjennomgangstema i valgtider. Hele landet er berørt. Nylig uttalte Ap-leder Jonas Gahr Støre at omsorg skulle bli ordnet bare hans parti kom til makten. Et sykdomstegn. For hva annet enn en ytring fra maktovergrepenes politiske ekkokammer. Eller avmaktens. Utslitte slagord fra en mulig statsminister. Som får 7000 milliarder på bok til å stinke. Fruktene skal høstes av fremtidens forbrukere. De andre er nedfallsfrukt.

Eldrebølgen er en gryende tsunami. Ikke alle klarer å komme seg opp i høyden. Bare de unge og sterke og velstående og rike og velutdannede klarer det. Og politikere. Burde ikke kommunens ordfører sørge for å bli venner med eldreomsorgen som venter ved hans kjøkkentrapp. Heller enn omfavne en hel by i Italia. Heyerdahl er jo vitenskapelig utdatert. Larvik er femti år for sent ute. Nå skal politikere og næringsliv speile seg i isflatene på Torvet. Som uegnet for sprø lårhalser og gåstoler skal tære på kommunale budsjetter til neste tvangsinnleggelse på ROBEK.

Senter for menneskerettigheter rapporterte i 2013 ulovlig tvangsbruk, overmedisinering og underernæring på en del sykehjem. Konklusjon; Brudd på menneskerettighetene. Regjeringen sendte ut rundskriv som påla kommunene å gjøre hjemmebesøk, rydde opp i legemiddelbruk, innføre tidsbesparende teknologi og justere middagsserveringen bedre tilpasset brukerens daglige liv. Mye annet i konflikt med normene i offentlige institusjoner har vært kjent i flere tiår. Hvor langt har Larvik kommet i denne prosessen?

Hallstein Bast (V) spør i ØP 15.ds. om politikerne har nok styring til at det blir riktig å flytte penger fra oppvekstsektoren til et bunnløst sluk som helse og omsorg. Nok et sykdomstegn. Hvordan kan en politiker som har deltatt i styringen av kommunen i snart en mannsalder, spørre så dumt? Svaret kom i ØP 16. ds..: Ressurssenter for offentlig omstilling i kommunene (RO) melder om mangler i kø. Kommunal eldreomsorg på glattisen. Forhold ved Yttersølia sykehjem gjør at loven brytes (menneskerettigheter?) hver eneste dag, sier ansatte. Toppen av et isfjell. Kjenner ikke Venstre til mangelen på politisk verdighet og respekt som i praksis har vært eldreomsorgen til del i mange tiår?

Selvsagt gjør Bast det. Han satser på utdanning. Det skal han jo ha kredit for. De unge skal arve oljeformuen. Men hvor tok restene av den politiske dannelsen veien? Vi tar utgangspunkt i enkeltmennesket, uansett sosial status, funksjonsnivå, nasjonalitet, bosted, hudfarge eller legning. Friheten skal gjelde for alle overalt, står det i partiprogrammet 2009 – 2013. Vi ønsker et mangfoldig samfunn hvor forhold mellom mennesker bygger på toleranse og respekt. Bast’ programavvik tyder på undermedisinering av normer i Larvik Venstre. Nok et sykdomstegn. Kan det eldgamle partiet bli skyllet ned i et sluk av en lokal valgtsunami om ikke lenge? Ting tyder på at omsorgen for syke og gamle tjener på en rask bortgang. Om sluket bare er endeløst nok…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *