Folkemord og folkerett

Autoritære og totalitære regimer avlivet omlag 130 000 000 millioner uskyldige ubevænede egne innbyggere på 1900-tallet, langt de fleste i andre halvdelen, Human Devolpment Report, 2002, og Rudolph J. Rummel, Death by Govornment, 1994.

Regimer i en rekke land tilsluttet FN fins blant de skyldige. Overgrepene kunne skje vel vitende om avtaler som hindret ytre makter i å gripe inn i andre lands «indre anliggender».

Hvorfor reagerte ikke FN?

Diktaturer har aldri arbeidet for demokrati innenfor eller utenfor grensene sine. I 1989 utåndet Sovjetunionen mot den demokratiske mur i vest. Kommunist-Kina ble etter hvert til Kina på vei inn i kapitalisme og nyimperialisme. Atommakter, de sterkeste verstingene i masseutryddelse av egne borgere sto ikke lenger i veien.

Utviklingen har ført til at FN omsider gir grønt lys for å gripe inn med makt i typer Saddam Hussein. Samtidig erkjenner organisajonen at man ikke har nødvendige midler til å intervenere slike tilfeller.

Maktesløsheten vises i Sudan, der det etter manges oppfatninger lenge har pågått folkemord. Afghanistan er et annet eksempel (hvor SV for å ramme USA og NATO-samarbeidet, ikke vil sende tre jagerfly).

FN feirer seg som verdens samvittighet hvert år. Skal 1900-tallets democide få fortsette inn i vårt århundre? Eller må vi akseptere at USA og andre stormakter kommer undertrykte til unnsetning med FN som moralsk støttespiller og samfunnsbygger i etterkant?

130 000 000 millioner uskyldig drepte tatt i betraktning kan svaret ikke bli annet enn JA.

Publisert i min Dagbladblogg 25.11.05

Kommentarer til bloggen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *