Drapstruslene mot Valla

Komponerte LO- leder Liv-Gerd Valla selv brevet med drapstruslene? Ti dager etter at Yssen-saken sprakk, luktet det nemlig svidd rundt ørene på Valla, skal vi tro hennes forsvarsskrift Prosessen. Hadde hun en tid ant slutten på sin LO-karriere? Mektige venner vendte henne ryggen. Medlemmene i LO spekulerte. Mediene sørget for at hele samfunnet spekulerte.

Hvor og hvordan søke støtte for sin posisjon med alle midler?

Martin Kolberg hadde bedt Valla, selvsagt i samråd med statsminister Jens Stoltenberg, om å trekke seg som formann i valgkomiteen. Det samme hadde forbundsleder Kjell Bjørndalen, tidligere utfordrer til sjefsjobben i LO gjort. Toppen av Ap, motstandere i hennes egen organisasjon og andre viste tenner hun ikke hadde sett før.

Statssekretær Berit Reiss-Andersen, under minister Valla på slutten av 1990-tallet, hadde sammen med andre statssekretærer fra den tiden bekreftet Ingunn Yssens beskrivelse av Vallas brutale lederstil. Sylvia Brustad, en av statsministerens utvalgte, avslo å svekke Reiss-Andersen fremstilling av saken:

Vinden blåste ikke den veien nå, skrev Valla 20. januar.

Vallas mektige venner var ikke bare i ferd med å forlate henne. De ville bli kvitt en maktfull LO-leder med statsministeren i halsbånd. Det er ikke lenger Yssen mot Valla. Det er alle mot Valla, slutter dagboken lørdag 21. januar. Mandag 22. januar blir hun informert via Aftenposten om trusselbrevet. Det var datert fredag 19. januar. Venner finner det ved nærmere ettersyn i postkassen hos Valla mandag den 22.

Valla forsikret politiet om at hun ikke hadde vært i kontakt med trusselbrevet. Derfor slapp hun fingeravtrykkprøve og DNA-tester.

Lørdag 3. februar leser Valla brevet på nytt sammen med sin venninne Anne (Thidemann): ”Kjenner vi noen som er i stand til å være så infame, spør venninnene seg. Noen har tidligere antydet at det kunne være Yssen eller Berit Reiss-Andersen som står bak. Det avviser jeg kontant”, skriver Valla i dagboka.

Bortsett fra forsøket på å diskreditere Reiss-Andersens vitnesbyrd, kaster Valla et mistankens lys på en lite utspekulert, men særlig infam måte. Så åpenbar kynisme får en til å kunne mistenke Gerd-Liv Valla for selv å ha konstruert drapstruslene.

Hennes stadig mer utsatte posisjon frem til den 22. januar tatt i betraktning: Var det usannsynlig at Valla selv hadde skrevet brevet? Burde ikke LO-lederen på det tidspunktet stilt seg og sine skrivere til disposisjon for å avkrefte enhver mistanke om befatning med truslene?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *