Stoltenbergs pokersjanse

Det ble de lange kjolers natt for Karita Bekkemellom. Vi tror Jens Stoltenberg for lengst hadde bestemt seg. Bare anledningen bød på det. Bekkemelloms offentlige ønsker om bidrag til sine politiske festantrekk, hva byr du? En slik barne-og likestillingsminister i et land, der regjeringen har tatt på seg den umulige oppgaven å heve to hundre tusen medmennesker over fattigdomsgrensen?

Visst glitrer også kråkesølv. I årevis har ledere i næringslivet fått sparken fra toppjobber. Deretter dalt ned i selskaper hengene fra enda gyllnere fallsjermer. Grep styrerommene håper skal få aksjekursene til å stige. Trivielt for mannen på kjøpesenteret. Vi har som kjent for lengst flyttet oss inn fra gata.

Vurderer Stoltenberg på samme måten? Manuela Ramin-Osmundsen fikk i 2006 sparken av Bjarne Håkon Hansen som toppsjef i UDI. Direktøren hadde ”oversett” entydige politiske signaler, og bidratt til at for mange asylsøkere fikk opphold i landet. Som den første i Norge fra en etnisk mørkhudet minoritet, har Stoltenberg nå løftet Ramin-Osmundsen til en enda mer ansvarsfull stilling. Det er en tidsriktig og utmerket handling, men betyr at hun må lykkes og vel så det. Samarbeidet med regjeringskollega Hansen må helst gå knirkefritt. Fallhøyden er dobbelt så stor for henne, statsministeren og andre minoriteter.

Møte med bakken er skjebnesvanger for ministrer som feiler. I månedsvis falt Øystein Djupedal og Helen Bjørnøy som steiner fra Soria Morias blå himler. Maktlystne partifeller hadde fjernet skjermutløserne. Dessuten sto det om fortsatt regjeringsmakt om to år. Det gjorde det ekstra lett for Stoltenberg å brenne reserveskjermene. Overskred SV-lederens maktlyst ofringen av særlig Djupedal? Sikkert, men hvor mye forsurer fallet forholdet mellom finansministeren og hennes sjef?

SV strutter visstnok av intellektuelle velgere, men mangler politisk kompetanse. Ministrene Bård Vegard Solhjell og Tora Aasland går rett fra h(t)oppolitisk tørrtrening til fritt fall. Hvor lenge må vi vente på flere dumpe smell på Løvebakken? Eventuelt ikke før etter valget om to år, sa Stoltenberg til NRK i går. Til da må Erik Solheim ha reddet Norge og Verden fra global oppvarming og fattigdom.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *