Israel taper begge krigene i Gaza

Det foregår to kriger i Gaza. En med våpen, den andre med tastatur og kamera. Israel kan ikke vinne med våpen. Hamas kjemper med sivilbefolkningen som skjold. Å knekke terrororganisasjonen ville jevnet Gaza med sanden. Titusener palestinere måtte bøte med livet. 1000 drepte hittil er i så måte et klart uttrykk for at israelittene ikke fokuserer på å drepe kvinner og barn, slik medier og enkeltpersoner overfokuserer på.

Nyhetskanalen Aljazeera er eneste innside formidler av grusomme hendelser i Gaza; tilstander en hver krig med moderne våpen nødvendigvis må inneholde. Vestlige nyhetsformidlere velger og vraker i dette materialet. Seere og lesere møter blodige mennesker i alle aldre, mest barn og ungdom. Den som har fulgt reportasjer fra konfliktområdet i mange år visste hvor mediastøtet ville bli satt. Propagandakrigen var tapt da Israel startet innmarsjen.

Kan likevel krigen få avgjørende betydning for freden i området?

Krigstilstand har rådet mellom partene siden 1947. Israel og Fatah hadde i alle fall frem til 1990-tallet sine tilhengere og motstandere. Hvem som hadde interesser av fortsatt krig i området kan diskuteres. Alle skyldte på alle. USA har udiskutabelt vært Israels eneste garanti for å overleve, mens Syria, Iran og en rekke andre stater i Den arabiske liga har sørget for å opprettholde frontene for sin del.

Hva er nytt? Kanskje med unntak av Oslo-prosessen har diplomatiet stort sett bestått av spill for galleriet. Retorikk med smil og håndtrykk i omgivelser av stilmøbler. Nå er tonen merkbart en annen. Krigen smurt ut over skjerm og avissider i all sin gru synes endelig å være en kraftig tankevekker for seriøst diplomati. Ikke bare setter verden sin lit til USA, der en ny president vil involvere Midtøsten fra første dag. Syria og Iran uttrykkes klart og entydig som hovedansvarlig for palestinsk og Hamas’ terror i dette middelhavsområdet. Det sies rett ut at garantier for ny kurs fra disse regimene er tvingende nødvendig for overgang til en fredelig tostatsløsning.

Vil Israel trekke seg tilbake til grensene før 1967? Kan Iran og Syria presse Hamas til å fravike et varslet folkemord? Dette hevdes å være to nøtter som må knekkes. Endringer i disse tilstandene vil vise om partene mener alvor om grunnlagene for fred. Europeisk krigshistorie med verdenskrigene som våre største moralske nedturer, viser at fredelig sameksistens er mulig. Lykkes diplomatiet i palestinakonflikten denne gangen, kan krigen i Gaza ha hatt avgjørende betydning for en bedre fremtid for alle mennesker i området.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *