Rødgrønn miljøklemme

Ap og SV er brautende best på miljø. Men Ap felte regjeringen Bondevik for å ville bygge forurensende kraftverk. Etterpå presset Jens Stoltenberg gjennom tillatelse til å bygge tre kraftverk uten rensing. Arbeiderne må jo få mer å rutte med. Slik kan de handle mer, for å sitere den nye LO-sjefene under det vellykkede lønnsoppgjøret i år. Men mindre forurensing og søppel henger dårlig sammen med reallønnsvekst og økt forbruk. Miljøskrytet har stilnet noe. Har LO vendt tommelen ned?

Amerikanske forskere hevder at tjuefem prosent av verdens olje-og gassreserver fins i nord. Derfor bløffer Regjeringen. Ikke bare utsatte Ap rensing av CO2 til 2014. SV måtte igjen gjøre knebøyninger. Partiet som før valget ville trappe ned oljeutvinningen I Nordsjøen; områdene utenfor Lofoten og Vesterålen skulle varig vernes. Nå blir de åpnet etter 2010. Oljereservene på norsk sokkel er på vei ned. Slik blir det umulig ikke å starte leting midt i fiskestimene om få år. Det vil Ap, Høyre, Krf, Venstre, LO, Hydro-Statoil og behovet for kortsiktig overforbruk og langsiktige pensjoner sørge for.

Et storkjeftet SV blir spurv i tranedans når verden – den som SV skulle forandre – tar nordområdene i besittelse. Partifeller i nord ønsker konsekvensutredninger for Troms 2, Nordland 6 og 7. Man har vært sulteforet for lenge. Et industrielt grunnlag må komme på lands og til vanns. SV og SP er på kollisjonskurs. Hvilken vei skal flyttestrømmen gå? Men er det nok til å sprekke regjeringen? Neppe. Maktens sødme, du vet, og frykten for å bli et enda mindre spiller kontrabass på partiets nervestrenger. Det kan sprekke partiet, eller?

Om hundre år er all ting glemt. Statsminister Stoltenberg var smart nok til å erklære Norge for fullrenset i 2050. På den tiden ligger Jens mest sannsynligvis dopet ned på et offentlig underbemannet sykehjem. Før det har SV sett miljødrømmene gå tapt. Havforskningsinstituttet sa i 2006 ikke bare ja til Goliat. Også Lofoten og Vesterålen kan åpnes på lengre sikt, hevdet autoritetene.

I overskuelig fremtid er det trolig blåveisene som kommer til å dominere miljøprofilen hos de rødgrønne.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *