Politisk ustabilt sideleie

I politikken kaster menneskene seg, som på et sykeleie, fra den ene til den andre siden for å ligge bedre, sitert etter Goethe. Akkurat nå har feberheten tatt kunnskapsminister Bård Vegard Solhjell har. I nært samarbeid med politiet skal skolene rette oppmerksomheten mot ensomme, våpeninteresserte barn og ungdom. Særlig de som føler hat mot steder og institusjoner, der de føler seg som tapere. Vi snakker her om helt vanlige yngre mennesker i mental ubalanse med sans for voldelige dataspill og nettesteder! (forf.s utropstegn)

Fikk du med deg alt? Hvis ikke, les avsnittet en gang til.

Du har lest og forstått profilen som lærerer, elever, foresatte, andre involverte og politiet skal jakte på i årene som kommer. Hvem som har initiert personovervåkningen, Politidirektoratet eller Kunnskapsdepartementet, sier dagens Aftenposten ikke noe om. Uansett må kunnskapsministeren ha innsett alvoret i utspillet da han forsto at det ville komme for en dag (avisens utheving):

Det skal ikke inngå i skolens forebyggende arbeid å peke ut enkeltelever på bakgrunn av karakteristika. Skolen skal ikke på noen måte peke ut elever ved noen trekk. Det mener jeg vil være helt galt. Hele poenget med det forebyggende arbeidet på skolen er at det skal være inkluderende, sier Solhjell. Sic!

Tatt i betraktning de parter som skal delta i overvåkningen av barn og ungdom i tiden som kommer, kan den nye «reformen» neppe bli mer inkluderende. Det gir vi Solhjell helt rett i. Men når ministeren hevder, at arbeidet skal skje i det stille, aner vi en type hemmelige tjenster vi godt kan unnvære. Her er det duket for angiveri og bakvaskelse. Det kan landets skoleleder like godt innrømme.

Skoledrapene de siste årene gjør at vi forstår politiets og departementets bekymringer. Men å oppfordre til å vurdere elever etter en profil utarbeidet av politiet i nært samarbeide med etaten, og samme åndedrag berolige oss med at skolen ikke skal bidra ut elever med bestemte trekk, det gjør Solhjells utspill uklart. For hva er da hensikten med å utarbeide profiler på potensielle fremtidige elever, som kan tenkes å ankomme skoler med hendene fulle av våpen og mord i tankene?

Hvem kan bringe kunnskapsminister Solhjell tilbake i stabilt sideleie?


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *