Sosialistiske stjerneskudd

Nylig turnerte Snorre Valen, SVs største stjerneskudd, med sitt rockeband i Palestina. Burde han ikke heller ha lagt sin opptreden til Teheran eller Tibet? Hva med Kommunist-Kina? Burma? Nåvel. Han ser for seg, i følge Dagens Næringsliv lørdag 22.ds., livet etter den siste olje. Da skal mer overskudd fra privat næring tømmes ned i statskassen. Gi mer velferdsstat, som han uttrykker det; bedre kjent som sosialisme i praksis; altså større makt over folket.

Det høres jo besnærende ut for den uinnvidde. Men hvor skal SV hente penger fra, når privat arbeidende kapital enten er konfiskert eller har flyktet utenlands? Det sier stjerneskuddet – som er mot EU, for mer innvandring og økt bruk av oljeformuen – ikke noe om. Statsbedrifter strør jo ikke akkurat om seg med overskudd….

Planøkonomi og femårsplaner førte jo i praksis til svelt i hjel. Altså uaktuelt å friste med. Derfor ser Valen for seg en norsk fremtid med forskning, innovasjon og utdannelse (med tyngdepunkt i Trondheim; selvsagt plassering når man stiller som listetopp i Sør-Trøndelag SV). Men skal det private næringslivet saneres og restene statskontrolleres, og all kunnskap plasseres i statsdrift, er vi redd pensjonsfondet kommer til å magres fort av.

Det kan ellers gå mot flere solide beinbrudd for Valen. Daler stjerneskuddet på SVs røde himmel ned i bås med yrkespolitikere, nei, da vil jeg hoppe av, sier han. Fallhøyden kan bli stor. Men gror ikke bruddene skikkelig, kan han jo bare ta en telefon til helseminister Hanssen. Om ikke helseministerens har brukket nakken på den siste helsereformen….

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *