Farligst – sykdom eller medisin?

Dårlig form? Muligheter for at du kan pådra deg gjentatte og kompliserte urinveisinfeksjoner? Gonore? Betennelser i bensubstans? Angrep av kroniske salmonellabærere? Blodforgiftning? Alvorlige mageinfeksjoner som skyldes Shigella!?

Har du følt deg dårlig lenge? Vel, jo, ja, hmm… Fastlegen nikker og blar dypsindig i medisinhåndboken sin. Tja…, nå skal vi se her….jo, Ciproxin, sier legen. Lyder som stjernetegn fra en Star Wars film. Hjelper det fort, spør pasienten. Håpefullt. Blikk som rommer medfølelse og overbærenhet; følg anvisningene; skyll godt ned med vann, formaner hans fastlege i snart tjue år.

Neste!

Fortrøstningsfullt vender han hjem fra apoteket. Magebesvær, uvelhet, løs avføring og etter hvert økende tretthet, svimmelhet, uro, hodepine, kvalme og magesmerte: moderate bivirkninger, står det skrevet på omslaget. Nå, ikke verre enn at man kan holde ut mens man friskner til. Legemet synker lenger ned i sofaen med pilleesken i hånden. Overarbeidet og litt utbrent? For anstrengende ferie kanskje:

Søvnløshet, mareritt, kramper, forvirring, depresjoner, hallusinasjoner, psykotiske reaksjoner, svekket smaks og luktesans, tilfeldige hørselsforstyrrelser, øresus (tinnitus), synsforstyrrelser, symptomer på økt trykk i hodet, blodmangel fordi blodlegemer løses opp, økning eller reduksjon av hvite blodsceller og reduksjon av røde blodsceller:
svart på hvitt! Nesten så han kjenner ene foten glir på bananskallet;

hva fan står det nå videre på lappen i pilleesken:

Allergiske reaksjoner, kløe og utslett, Steven Johnson-syndrom (feber og sårdannelser ved kroppsåpninger), kraftige allergiske reaksjoner som kan gå over i sjokk med hudutslag, feber, ødem og eventuelt kollaps, ledd-og muskelsmerter, inflammasjon av seneskjeder og akillessene, kan vederfares den syke.

Når man ser hva medisinen i dag er i stand til, var det noen som hadde sagt, spør man uvilkårlig hvor mange nødutganger har døden. Leser videre på noe som begynner å likne en annonse med kors i:

Forbigående leverpåvirkninger Hurtigere hjerteslag, krystaller i urinen, nyreinflammasjon, forbigående svekkelse av nyrefunksjonen inklusive nyresvikt, gulsott, forbigående økning av leverenzymer, alvorlige leverfunksjonsforstyrrelser som meget sjelden kan utvikles til livstruende leversvikt, svakt øket følsomhet for lys og forbigående økning av visse serumsverdier.

Sa legen noe om hvor lenge du må bruke medisinen, kona mens hun leser høyt, før du kunne vel regne med å bli frisk snart? Men pillene er på vei ned i det offentlige kloakknettet. Følte seg allerede bedre. Uten å ringe hans venn helseministeren.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *