Norge i demokratispagat

Russland har i mange år samarbeidet med prestediktaturet i Iran. Det gjør stormakten medansvarlig, den dagen Iran smeller av sin første atombombe. Ikke uventet reiste nyvalgt president Ahmandinejad til samarbeidspartneren da valgfusket var over. Hva kan presidenten ellers ha lært av Putin?

Moskvaprosessen på 1930-var beryktet for «tilståelser» fra Stalins motstandere: Vi planla å styrte deg! Nå opplever iransk befolkning og opposisjon det samme i landets rettsaler. Kommer det til å gå likere med iranske «forrædere» enn med de russiske som i tusentall ble sumarisk henrettet?

Norge samarbeider tett med Russland om oljen i Barentshavet og økte handelsforbindelser i nord. Vår (av)mektige nabo i øst har de siste årene utviklet seg mot et stadig mer autoritært styresett. Til tross for det hadde regjeringspartiet SV programformulert et nærmere forsvars-og sikkerhetssamarbeide med Putin inntil ganske nylig.

Det iranske folket har begynt å rope død over Russland. Man skjønner omsider at totalitære og autoritære regimer, som bare overlever av å undertrykke, motarbeider demokratisk utvikling. Noe vest-europeere som ville vite visste om etter 1917, og særlig etter Stalins prosesser og okkupasjonen av statene øst for Muren.

Den norske Regjering fortsetter ufortødent å integrere seg med et autoritært Russland på en rekke områder; akkurat som man gjør med Kommunist-Kina; automatisk fremfører man kritikken mot brudd på menneskerettighetene før man foretsetter å diskutere profitt. Det demokratiske EU er derimot forhatt av venstresidens «demokratiske sinnelag». For ikke å snakke om USA.

Hvor langt mot øst vil Aps oppvåknede venstreside og SV føre oss dersom rødgrønt får flertall i nye fire år?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *