Ny tid

Før i tida var vi uopplyste og dumme. Verden rakk ikke lenger enn til matstrevet og knapt det før vi sultet i hjel. Derfor var det, opplyste partiformann Thorstein Dahle i Rødt oss nylig gjennom NRK valgkampen, at kommunismen ikke fungerte. Folket hadde ikke vett til å bry seg. De skjønte seg ikke på politikk og døde i fleng på forskjellig vis. Førti millioner under Mao, og seksti i Sovjetunionen. Men nå er vi velutdannet, opplyste Dale oss. Derfor vil revolusjonen komme av seg selv, når tiden er moden; partiet har børstet støvet av politikken etter at Den demokratiske mur falt over det i 1989.

Men det kan altså ta ei god stund, sa folket i valg nok en gang. Likevel holder drømmen om «utvidet» folkestyret seg også i SV. Politikerne og kapitalen har fått for mye makt, har nestformann Audun Lysbakken funnet ut. Demokratiet må demokratiseres. SV skal stake ut ei ny tid for oss. Lysebakken er som Rødt inne på at folket nå er så opplyste, at det kan kneble makta til sitt representative demokrati, kapitalen og markedet. Det skal være slutt på at man står og fryser og tramper takten ute på selve Løvebakken. Folket skal marsjere i selveste Salen. Som om vi ikke har gjort det siden parlamentarismens barndom.

Hvordan demokratiet skal demokratiseres har SV felt ned i partiprogrammet. Bare det at Folket har sagt nei til mer sosialisme de neste fire årene. SV ble den store rødgrønne taperen i årets valg. Det har ikke gått helt opp for Lysbakken ennå. Noe som tyder på folket ennå ikke vet sitt eget beste. Det må vi først lese om i boka En reise i demokratiets fremtid. Veien dit fins visstnok i Baskerland og Brazil. Akkurat som folkets frigjøring øst for muren og i Kommunist-Kina, syns vi å huske fra de gamle partlederne.

En annen idealist, Lars Sponheim, forsøkte også å demokratisere demokratiet. Stor og sikker i kjeften ledet han Venstre under sperregrensen og ut av Stortinget. Så demokratisk ble partilederen, at han ikke en gang opprettholdt sitt mandat i hjemfylket. Den samme dødsdansen er SV åpenbart inne i med Ap. Vi tror det blir SVs bane når Ap opprettholder Norges engasjement i Afghanistan; Forsterker NATO; Fastholder vennskapet med USA; Binder seg ytterligere opp til EU. Men fremfor alt når Ap begynner å bore etter olje og gass i nord. Har ikke SV kommet seg ut av Regjeringen til da, er vi redd nok et parti blir stående utenfor det demokratiske selskap i 2013.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *