La diktaturene leve?

Før var verden stor og uoversiktelig. 1900-tallet gjorde den liten og gjennomsiktig. Diktaturenes bestialiteter åpenbarte seg. Demokratiets fordeler gjorde valget enkelt. Europeisk humanisme i all hovedsak tuftet på kristendommens verdier, men også realpolitikk gjennom smertefulle erfaringer, vant over fascismens og nazismens totalitære ideer og styresett. Kommunismen, en særlig ondartet svulst i en uhåndterlig sosialisme, syknet hen. Bare dødningehoder stikker hodet opp her og der, griner mot oss og babler om at Norge må bli sosialistisk.

Etter blodige kriger siden 1300-tallet og to verdenskriger lå det tilbake minst 60-70 millioner døde på det europeiske kontinent. Enkelt spørsmål: Var ofrene verd prisen? Ja eller nei?

Vel, det kan vi jo ikke vite. Vi kunne overgitt oss til diktaturet og håpet på at det hadde gått under av seg sjøl. Sovjet-Unionen gjorde det. Riktig nok avlivet Stalin & Co omlag 60 millioner egne ubevæpnede innbyggere mellom 1917 og 1989. De var ikke enige i politikken han førte eller sultet i hjel under 5-årsplanene. Mao klarte mellom 35 og 45 millioner på forskjellig vis. Han hadde lært av Stalin. Nord-Korea 2,3 millioner på 90-tallet. Osv .. I det samme århundret avlivet ikke vestlige demokratier noen av sine innbyggere bortsett fra England som klarte ca. 800 tusen i koloniene. Men mange døde utenfor sine grenser for på demokratien skulle overleve.

Nei, selvsagt tror vi ikke på at menneskene i alle verdens diktaturer ønsker frihet. Det var det jo bare det europeiske mennesket som gjorde. Eller kanskje noen tror at FN beskytter de undertrykte? Alle diktaturene er jo medlemmer der. Så er det kanskje like greit å overlate de til seg selv og sine slaktere. Eller tror vi at de samme menneskene er villig til å ofre for sin frihet om man får hjelp utenfra?

Nei, selvsagt ikke. De elsker diktaturet like høyt som vi elsker friheten. De er jo vant til å bli undertrykket og vet ikke bedre. Derfor la oss glede oss over hver eneste alliert soldat som faller på diktaturenes slagmarker. Hva fanden hadde vi nå der å gjøre? Krig krever jo liv. Sivile kvinner, menn og barn dør under krigens gang. Det er urettferdig. Bare at amerikanere, europeere og russere strøk med under to verdenskriger var rettferdig. La heller diktaturene leve!

Men 169 millioner egne innbyggere ofret på diktaturens manglende  sans for liket, broderskap og rettferdighet på 1900-tallet? Kunne feks 100 millioner vært reddet om FN og demokratiene hadde grepet inn? Jo, jo, kanskje det, men gjort er gjort. De er støv så hva vedkommer det oss-.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *