To diktatorer

Mussolini, en studie i makt, kom ut på forlaget Spartacus i 2008. Biografien ført i pennen av Göran Hägg etterlater seg store sorte hull i fascismens vekst og fall i Italia under diktatoren.

På et annet område lyktes forfatteren bedre. Beskrivelsen i ord og bilder av hvordan Mussolini framstilte seg for folket er malende: Fascisten med naken overkropp som arbeidet på åkeren (han kom fra små kår); flygeren (våghals på trettitallet); idrettsmann og atlet; uniformene; angrepet på Etiopia, den handlekraftige. Mussolini som hadde vært journalist og redaktør i sin karriære, forsto seg også på medienes makt.

Dagens autoritære Russland med Putin, en kortversjon i makt, sto på trykk Aftenposten 11.ds.. Avbildet som atlet og sportsmann; friluftsmann med fiskestang, på hesteryggen og svømmende; i cockpiten på et fly; dyrevenn; lar seg gjerne avbilde i uniform; handlekraft avslørte Putin da han brukte Tsjestjenia til å vinne presidentvalget i 2000; kontrollerer alle de større TV kanalene i Russland.

Mussolini og fascismen utviklet seg fra tidlig sosialisme; Putin og kommunismen led samme skjebne. Er det derfor likhetstrekkene er så framtredende?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *