Bladene faller av

Kom kua! Kom sauen! Stem på oss, og du skal få dyrere melk til neste år. Så ble stabbur og glitter og stas og store pengegaver til møkk langt oppå livet. Bønder på byen bondefanget seg selv så å si.

Livet er en dans på roser, sa min mor. Hun bakte brød og sang. Lyder fra et munnspill i en kjøkkenkrok. Det var på femtitallet. Tider da folk hadde dårlig råd. Hun stelte hjemme. Ungene lekte ved husene. Han arbeidet i industrien. Landet skulle bygges. En kommunist i nabolaget kastet radioen ut av vinduet da Einar Gerhardsen talte på Kråkerøy. Folk med sørgerender under neglene styrte landet. Sosialdemokratiet var berget.

Verden ble stadig mindre. Mer innviklet økonomisk og teknologisk og politisk. Markedet spilte opp. Folket danset på røde roser. Fritt og rikt og overdådig misfornøyd mellom valgene. Stem på oss, og du skal få bedre råd til neste år. Aha! Hørt om bærekraftig utvikling? Gros langsomme måte å bedrive global oppvarming på.

Oligarki på norsk. En venn ble utenriksminister. Veltalende på fransk. Mer populær enn statsministeren. Persiske tepper knyttet av barnehender på stuegulv? Ja, vi vil være på parti med den politiske og økonomisk fremtid, sa en statssekretær i Utenriksdepartementet for en tid siden. Nei til EU, Ja til Kina. Uendelig kjøpefest. Håndspålagt av Regjeringen og LO med NHO siklende på slep. Hva er vel fredspriser og moral verd når en handelsavtale til noen hundre milliarder står på spill? Jo, noen veiledende ord i forbifarten.

Grønt skulle sette sunn smak på folkets tilværelse. Atlantisk fellesskap var ikke lenger godt nok. Man krabbet heller opp i armkroken til kinesisk ny-imperialisme. Fredssamtaler med ettpartistaten siden nittitallet. Byssanlull! Snart skulle kommunistene bli gode sosialdemokrater. Kom kua! Kom geita! Kom sauen! Stem på oss, og du skal få dyrere melk til neste år. Men så ble stabbur og glitter og stas og store pengegaver for mye. Man sto i møkk til langt oppå livet. Bønder på byen bondefanget seg selv så å si.

Vi må jobbe hardere for å gjøre en enda bedre jobb; parlamentarisk leder for SV i kursiv for åpen mikrofon da SV kom under sperregrensen. Som å høre boikott Israel! og samtidig forhandle om handelsavtale med verdens største diktatur. Sosialisters våteste drømmer etter 1960. Men sur svie altså…. Gule investeringer i Afrika? Førtiseks stater må stemme med Kina i FN når det gjelder. Ellers tørker pengestrømmene inn, sto det å lese i Ny Tid. Før magasinet ble kjøpt opp…

Mer sosialisme skulle føre oss inn på den smale vei. Tjue milliarder kroner for å flytte alle barn hjemmefra. Kvinner, ta din skurekost og gakk hen til deltid og minstelønn! Menn, bli ved ditt kjøkken! Vil du ikke så skal du! Nå selger kommunene sine barnehager til private. Bedre og billigere. Andre lider i stadig lengre helsekøer. Private sykehus står i kø med ledig kapasitet. Sosialisme? Veien til villfarelse.

Stem på oss, og du skal få mer å kjøpe for til neste år. Ny ørkenvandring truet. Alle vil produsere mer, ingen betale for gildet. Løp og kjøp, lød vår røde miljørose og flinke finansminister. Miljøbomben som ble kinaputt. Arbeidsplassene må bestå. Norske milliarder skal redde regnskogen i Brasil for å redde atmosfæren. Brasil, økonomilokomotivet der økt forbruk, økt produksjon og økonomisk vekst til vestlige høyder er målet. Skjønner hvorfor miljøkonferansene havarerer? Stem på oss, kamerater, og vi selger deg en kvote dobbeltmoral til halv pris. Med en fredspris på kjøpet…

Visst er livet en dans på roser. Men det er bare til bladene har falt av. Hvem baker da brød og spiller munnspill i en kjøkkenkrok?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *