Kampen mot islamsk terror

Kan vi akseptere at et demokrati hjelper et annet i kampen mot islamsk terror, uten at overvåking formelt godkjennes av landets øverste myndighet? Konstitusjonelt nei. Som suveren stat tilkommer slik overvåking myndighetene i landet der den skjer.

På den annen side står vi overfor en global terrortrussel i islamsk regi. Bomber kan like godt smelle i Oslo som i Madrid, London eller hvor-som-helst. Ikke utført av skjeggete islamister i flagrende gevanter, men alminnelige menn iført norsk statsborgerskap.

USA og allierte er særlig utsatt. Man har involvert seg i en muslimsk verden, der autoritære og totalitære regimer i mange tiår har undertrykket og hjernevasket massene til å hate og forakte vestlig kultur med USA i spissen. Denne utviklingen i seg selv har ganske sikkert bidratt til å skape terror. Verre kan være at regimer støtter terroren ideologisk og økonomisk. Man baner vei for økt islamisering, men også for å smøre massene innenfor egne grenser: Se, vi dreper hunder i vest som vi sa vi skulle gjøre!

Store deler av den muslimske verden kan verken skrive eller lese. Hva man ser på TV, styres av regimet. Makthavernes meninger blir etter hvert massens grunnleggende oppfatninger. Slik fungerte kommunistiske totalitære regimer gjennom hele 1900-tallet. De islamske er neppe særlig forskjellige.

I pågående sak får man inntrykk av at USAs ambassade har overvåket bare norske innbyggere. Det er jo ikke tilfellet. Kan det være et poeng at tusenvis norske kameraer hver dag året rundt overvåker nordmenn og utlendinger i vårt offentlige rom?

USA har bidratt til Europas sikkerhet siden 1945. Ambassaden har nok kommunisert med norske myndigheter i denne saken, men kanskje ikke høyt nok offisielt?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *