Bærekraftig avvikling

Bærekraftig utvikling redder verden fra tilintetgjørelse. Hva skal vi tro? Familieøkonomi på silkeføre, står det på økonomisidene i Aftenposten. Økt kjøpekraft for folk flest. Julehandelen går så det suser. Spytt i nevene! Overforbruket må opprettholdes. Det holder jo produksjonen ved like. Hele folket i arbeid. Dyr råtten atomkraft og kullkraft fra øst og gasskraft fra sør! Tåler du den så tåler du…. Snart blir strømprisene så stabilt høye at Jens får råd til fullrenset gass her hjemme.

Bare vent! Stem på oss, og du vil aldri oppleve den siste olje! Men selvsagt rekker vi ikke fram tids nok. Bærekraftig utvikling tar bare litt lengre tid før vi skjener ut av banen. Annet er jo politisk livsløgn på sitt verste. Mennesker dør som fluer av underernæring og sykdom. De kan jo bare overleve på de samme ressursene som vi har overforbrukt siden dampmaskinen ved å overforbruke like mye som oss de neste par hundre årene.

Avskaff fattigdommen, sa du? Flott! Men botemiddel mot dårlig råd er jo økonomisk vekst. Befolkningsveksten avtar dersom levestandarden øker. Derfor må veksten økes om mennesket skal reddes. Fikk du det med deg, Jens og Kristin og Erik? Men strekker tiden til for en slik selvkorrigerende befolkningsutvikling før vi drukner eller brenner opp? Hvordan halvere jordens befolkning for å få til bærekraftig utvikling? Hvordan bli bærekraftig om befolkningen bare fortsetter å øke?

Drømmene om Gros bærekraftig utvikling lukter svidd. Dobbelmoralen stinker. Europa i ferd med å gå konkurs. Vi fortærer oss selv. Alle flyseter til Thailand er nemlig opptatte ut året, sto det i avisen. Overforbrukets yppersteprester verken tør eller vil redde verden. Man graver jo ikke sin egen politiske grav frivillig. Forbruk enda mer for å bli bærekraftig. Stikk den! Derfor planter vi trær i Brazil, kommende global vekstmotor, til seks milliarder. Hvem fan tror feite pensjonister og friske uføre egentlig at de er? Barkebrød og ubemannede sykehjem er hva som venter dere.

Nei, selvsagt har ikke Løvebakken ramlet av lasset. Bare en ny mobil per år, hva? Også jeg som trenger en iPod med tusen giga. Stifinner i bilen så jeg finner hjem etter julebordet. Til øverste hylle i nærmeste hypermarket. Og ennå har vi ikke fått kjøpt den største flatskjermen!

Kjære velger, stem på meg og du skal få mer å rutte med til neste jul også.

Nei, livet er for kort til å være langt. Eller så er det for langt til å være kort. Jorda har blitt en klamp om foten. Den kommer til å kvitte seg med oss i tidens fylde. Naturen går jo sin egen gang. Uansett hvordan tilværelsen snur og vender på oss.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *