Støy og gammen!

Lei av politikk? Tenkte jeg skulle skrive om støy i lokalmiljøer, sa jeg. Motorgressklippere. Følsomt emne på nyslåtte stier. Hjemme etter trim sammen med kona ytterst på Brunlaneshalvøya. Hva? Er det noe å bråke om. Perfekt anslag fra eldste sønn. He, he, nei kanskje ikke. Lenge siden slåmaskinen henviste utslitte ljåer til grå og glisne løer som for lengst har falt ned. Armoden sto for dørene og sendte husmennene til utlendighet.

Så tok overfloden oss. Poteter og grønnsaker og jordbær. I stedet for litt selvberging kom plener. Grønn romantikk på noen få kvadratmeter foran husværene. Gresset grodde og kua døde. Ljå? Ka farsken e d før nokka? Var vi på parti med utviklinga eller? Slo forsiktig plener med håndklipper på hverdager før leggetid. Klippet kanter med saks. Raket. Svisj, svisj, svisj…

Så brøt helvete løs! Tidsklemma tok oss. Eller var det noe annet? Først kom motorgressklipperen. Bensindrevet. Dårlig vedlikeholdt år om annet. Folk dro i startsnora lengre tid enn det ville tatt å slå målet for hånd. Fri eksos på fredags kvelder og lørdags ettermiddager. Vi følger da med i utviklingen også en søndag formiddag. Hvile? Hva byr du meg? Jo takk, vi snublet en dag i noen plenkanter. Hva har du her å bestille? En times plenklipping avløst av to timers kantklipping. Ulende uhyrer så tånegler spratt! Der fikk du den, din tust!

Hva skulle jeg nå si? Jo, som du skjønner så er mennesket det ypperste av alle skapninger. Og fant opp høytrykkspyleren. Alle menns drøm siden vi hoppet rundt i sølepyttene i gata ved toårsalderen, og fylte støvlene med vann til under armene mens vi hylte av fryd. Strenge irettesettelser. Klaps både her og der i verste fall. Behøver jeg nå si noe mer?

Jo forresten, hvem fikk motoriserte plenklippere og kantklippere først? Campingvognene eller hytteeierne? Usikker etter mange års vandring ute på Neset. Busk og kratt holder for sine stakkars blader der måltrosten før sang høyt i sky. Fredlige bosetninger fylt med feriestemte mennesker lyder som middels industriområder.

Hvorfor ingen protesterer fra modernismen bakgård? Motorisert støy fra plener og kanter og husvegger og terrassegulv må ha blitt vellyd for det menneskelige øret! Uunnværlig. Morgen og kveld, hverdag og helg. Umulig å sove uten. Umulig å våkne uten. Fryd og gammen!

-Altså dersom ingen andre har bedre forklaringer.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *