Delvis

Delvis er en velkjent tilstand i militæret. Soldaten er halvveis frisk, halvveis sjuk. Unntatt fra den tyngste tjenesten. Rusler bedagelig mens andre krabber i søla og tar de verste takene med full oppakning.

En politiker som ikke hadde gjort seg bemerket i særlig annet enn å drite i EØS-regler, takket for seg i avisa her om dagen. Selvskrytisk med bidrag til Bølgen, storskolen og Arena og så videre. Det ene minusforetaket etter det andre på bekostning av mennesker med adskillig større behov for omsorg. Likevel beklager han ikke annet enn at nå er det siste kveld med ”gjenget”. Slikt lukter det av.

Samfunnet høster stort sett hva kulturen dyrker. I Larvik kommune som politikeren delvis har styrt de siste årene, vasker nemlig våre eldre gulvet med bøtta plassert på rullatoren. Noen gang prøvd det sjøl? I en alder av 86 med klar beskjed fra politikerne om fremtiden: Vi har blakket oss på praktbygg med ordføreren i spissen. Og dessverre er alle kontoer tømt, sier rådmannen, som for ikke lenge siden prøvde seg på en kraftig forbedring av sin eventuelle sluttpakke.

Vi snakker delvis om den helligste kulturen. Sutteklut for politikere med monumentale visjoner for sitt ettermæle. Jo, jo. Visst er det flott med sirkus i Bølgen. Men søndagsmiddagen på Buktasenteret ble sikret med støtte fra en privatperson. Tjuefemtusen frem til nyttår. Det passet nok politikeren som jo tradisjonelt sett kommer fra et almisseparti.

Hva skygger for dumheten når en politiker skryter av sitt medansvar til et av Europas flotteste SPA-hotell, underskuddsforetak i særklasse til knes i brakkvatn for de velstående, mens medmennesket som skulle vært hans ansvar krabber omkring på gulvet i kommunale institusjoner med brukket håndledd og skurefilla i den andre og venter på hjelp som aldri kommer? Sier det noe om nødvendigheten av å etablere et Høyre i Larvik med ny giv? Langvarig offentlig skittentøyvask tyder på det. Selv om vaskemidlene har tæret på alle deltakerne.

Vi kan ikke ta det som en selvfølge at familien hjelper oss. De har det travelt og skal få leve sine egne liv, sier en av beboerne på Gloppe til avisa. Her må vi si oss bare delvis enig. Velstand kan som kjent ødelegge unger hvis de får for mye av den. Og snart gjør en underfinansiert samhandlingsreform sitt fascinerende inntog i en underbemannet kommune med økonomi i det blå. Jo, vi forstår godt at helseminister Hansen søkte tilflukt i næringslivet. Familiære hender kan bli mer nødvendig enn noen gang før i tiden som kommer.

Politiske beslutninger fortsatt hakket opp i småpartier vil neppe bedre situasjonen for Larvik. Alle må få litt. Politikk er som kjent en underavdeling av meteorologien, og læren om hvordan vinden blåser og skifter. Skal vi for eksempel tippe at Hallstein Bast og Venstre delvis får store problemer med å holde seg oppreist i skolesaker – mens Høyre i opposisjon delvis snur til omsorg?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *