Sokrates har gått av moten

Noen hevder teknologisk nyvinning er framskritt. Jo, det er i alle fall ok for humanetikere å tukle med ”Skaperverket”, svarer en humanetiker. Bioteknologien er et fantastisk kraftfullt redskap. Velan; et rimelig standpunkt for medisinsk profesjon og tro tatt i betraktning. Det reflekteres grundig over etiske betenkeligheter, og erkjenner at omsorg, tilhørighet, identitet ikke kan endres instrumentelt over natten. Betyr det at allmenngyldig normer som for eksempel kjærlighet og empati, kan tilføres reagensrørene bare vitenskapen får tukle lenge nok med genene våre?

Descartes anses for å være grunnleggeren av den moderne filosofi og naturvitenskap. Men særlig betydning fikk Descartes for fysiologien; det dannet seg cartianske skoleretninger i medisin allerede mens han levde. Descartes tvilte seg fram til Guds eksistens; fordi Gud var fullkommen og eksisterte i våre tanker, så var Gud tilstedeværende. Tenkeren skapte også framtid når det gjaldt behandling av dyr; han flådde hunder levende. Tilskuerne fikk forklart at uansett hvor mye dyrene hylte og skrek, så kjente de ikke smerter.

Atombomben var fullkommen i den grad at skaperne erkjente dens ødeleggende kraft uten sammenlignbar våpenmessig destruktivitet. Skaperne forsto at prestasjonen som frambrakte bomben, var uten sidestykke. Man erkjente at bruken ville medføre enorm ødeleggelse og lidelse. Likevel fullførte man jobben. Andre ville ellers kunne fått æren for dette teknologiske framskritt. I tillegg sparte man mange liv ved å avlive mange andre. Ligger noe av svaret på dagens miljøtilstand der?

Herredømmeholdningen gjenspeiler seg i den paradisiske tilstanden der Adam og Eva hadde vært vegetarianere, Mos. 1.29: Og Gud sa: Se jeg gir eder alle urter som sår seg, alle som finnes på jorden, og alle trær med frukt som sår seg; de skal være til føde for eder. Og etter at syndflodens rensende bølger hadde lagt seg, sa Herren til Noa, 1. Mos 9.1.-3: Vær fruktbare og bli mange og oppfyll jorden! Og frykt og redsel for eder skal være over alle dyr på jorden og over alle fugler under himmelen, over alt det som rører seg på jorden, og over alle fiskene i havet; i eders hånd er de gitt. Alt det som rører seg og lever skal I ha til føde, liksom jeg gav eder de grønne urter, gir jeg eder alt dette.

Vi har lyttet til Gud, blitt for mange og spist for mye. Allmenningens tragedie banker på dørene. Noe må være galt ute i den rasjonale menneskenaturen enten den ble skapt av Gud, eller krøp på land som fisk. I det første tilfellet ble alt bestemt på forhånd. Den andre posisjonen gjorde oss til naturlige demoner. I begge tilfellene har mennesket, også kalt fornuftsvesen, utviklet sterke destruktive egenskaper. Naturlig galskap vil kanskje en ærlig humanist kalle det. For dersom Jorda ikke faller ut av sin bane og brenner opp i sola som følge av overbefolkning, så kommer vi langsomt til å kveles, drukne eller brenne i hjel.

Framskrittet må fortsette. Det er alle enige om. Selv om bærekraftig utvikling, svart verdensironi, bare er en langsommere måte å avvikle Moder Jord på. Derfor må mennesket selv justeres i laboratoriene. Skjønner? Vi som har skyld i all elendigheten; naturen skal justere naturen. Menneskeheten må bli mindre og alt som plager den, fysisk og åndelig, reduseres og helst fjernes. Hva annet enn totalitær tenkning på reagensrør.

Men bare ta det med ro. Du kommer ikke til å merke noe som helst. Du fødes, lever og dør lykkelig genetisk manipulert tilstand – og har for lengst latt Sokrates gå av moten.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *