Lutefisk – mat eller elskovskunst

Tja, men er det noen som kjenner smaksforskjeller på skrei og torsk? Neppe! Riktignok fins det genetiske avvik, men kan noen ved ettertanke eller med munnen full av stridens eple hevde å ha merket forskjellen? Dynket med juleøl og akevitt eller uten disse kulinariske smakstilsetninger?

Fortsatt neppe!

Likevel hevder dagligvaren nå rett før jul at det må være forskjell. Lutefisk av skrei fra fiskedisken er mye dyrere enn torsk pakket i plast. For ikke å snakke om frossen torsk! Og det selv om en dreven lofotværing eller andre trutna kystbeboere ikke greier å kjenne den aller minste smaksforskjell!

Disse slimklumpene hevdes å være Norges mest beryktede rett i Verden. Noen har sikkert erfaringer om akkurat det. Men så er det altså avgrunner mellom kokekunst og ernæringslære, må vite. Akkurat som mellom elskovskunst og inseminasjon! Ikke sant? Lutefisk i folie rett fra stekeovnen hører så utvilsomt med til den første opplevelsen. Skjelvende og het framfor en på tallerkenen med alt tilbehør.

-Om da ikke andre har bedre oppskrifter…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *