Delvis

Delvis er kjent tilstand i Forsvaret. Sykemeldt og tjenestedyktig. Samtidig. Lik politikernes tilstedeværelse under debatter i Stortinget. Like innholdsrik som brutte løfter fra forrige valg. For hvem tør hevde at store og små reformer har blitt helt innfridd noensinne siden 1945. En veistump eller bru her og der på Vestlandet, ja. Innsamlede midler til røntgenmaskin på det lokale sykehuset. Men helse, omsorg og skole for alle. Og et forsvar av landet utilstrekkelig selv for en bydel i Oslo.

Aftenposten opplyste nylig at 82 prosent av stortingsrepresentantene har høyere utdanning. Og avslørte samtidig at mange er halvstuderte røvere. Fornemmer vi hvorfor forsvar, helse, omsorg, skole og alle disse gamle tingene stadig kommer i ny innpakning. Uten å komme lenger enn knapt halvveis. Uansett hvor mange perioder man har hatt til rådighet.

All makt i denne sal, sa Johan Sverdrup i 1872. Ønsket var å samle statsråder og representanter under samme tak når viktige avgjørelser skulle tas. Siden har vi blitt lykkeligst i hele verden. La de små barn komme til meg. Krf folder i dypeste taushet hendene over loven om selvbestemt abort. Partier trenger velgere. Amen.

Det går også an å få hele nasjoner til å forsvinne. På vårparten gikk avtroppende LO-boss Gerd Kristiansen med PLO-skjerf rundt halsen under LO-kongressen. Med terrengbilde i grønt (Islams farge), der Gaza, Vestbredden og Israel består i dag. Bare Israel manglet på kartet. Der det bor så mange jøder, du vet. Skjerfet tilhørte LOs søsterorganisasjon Palestinian General Federation og Trade Union. Delvis finansiert av norske skattebetalere som så mye annet i palestinske områder.

Solidaritet har mange sider. Vi håper derfor Kristiansen nyter sitt otium på småbruket i Portugal. Eldre i Norge er jo blitt mindre sympatiske. Vi er for friske, spiller golf og reiser ofte til utlandet og drikker vin midt på dagen. Opp Løvebakken stormer i disse dager blå negler på stiletthæler stramt nedrigget arm i arm med middelaldrende candmaggere i dress med åpen snipp. Som kom de rett fra Børsen etter tips fra en mangemillionær og frafallen høyremann. Å danse på roser sykemeldt og arbeidsdyktig samtidig er ingen spøk. Spagaten gikk helt i gølvet hos LO 11. september. Å trylle bort en partileder krever nå bare at noen snakker sammen…

Nei, ulykker kommer sjelden alene. MGD vil forby kjøtt på billigsalg. Og planlegger forbud mot at kyrne promper i frisk luft. Overlykkelig blir vi først når oljekranene er stengt. Oljefondet forsvunnet som ånd i en fillehaug i et globalt børskrakk. Styrtrike Afrika har kuttet all bistand til Norge. Innvandrerne reist hjem. Varg Vedum utryddet ulven. Biler forbudt. Rødt slumrer i sitt klasseløse samfunn med restene av Rødhette og bestemor i munnvikene, og Moxnes drømmer om nittini prosent oppslutning om fire år.

Det har vært valg i vårt demokratiske enevelde. Alle partier fikk stemmer. Altså får alle velgere og alle partier delvis rett.  De har lovet at vi lykkelige skal bli enda lykkeligere. Det minnet oss i den siste tids valgdebatter om at politiske profeter er noe man best underholder seg med fire år senere.